Buscar este blog

martes, 15 de junio de 2010

TEMA 1. ALFABETITZACIÓ MULTIMODAL. SERVEIS D'INTERNET PER A LA COMUNICACIÓ.

En primer lloc, per introduir-nos en la matèria i, sobretot, en aquest bloc d’Habilitats Comunicatives, hem visualitzat un seguit de vídeos molt interessants, que ens mostren diferents metodologies educatives utilitzant recursos multimèdia. Alguns d’aquests vídeos estaven en llengua estrangera, però gràcies al fet de ser un recurs audiovisual, gairebé tota la quantia de l’aula ha estat capaç d’entendre la idea principal de cada un d’ells.

En segon lloc, també hem parlat sobre diverses eines molt útils per a l’educació, tot i que la seva funció principal no sigui educativa. Alguns exemples en poden ser les reds socials i el programari web.

Les reds socials consisteixen en una estructura social composada del persones que estan connectades per un o varis tipus de relacions, com ara amistat, interessos comuns, intercanvis de coneixements... Les reds socials a internet s’han convertit en tot un fenomen social que està revolucionant la forma de comunicar-se i d’interactuar. Sens dubte, s’han expandit fins a tal punt, que arriben a ser quasi imprescindibles per als seus usuaris. Alguns exemples en són el facebook, el tuenti...

Amb programari web em refereixo a diversos programes que hi ha disponibles a les webs, a través dels quals es poden fer innombrables coses, amb una funció educativa o no, tot i que en aquest bloc només ens interessen les educatives. Alguns d’aquests programes que personalment recomano són:

• SLIDESHARE: Espai gratuït on els usuaris poden enviar presentacions Powerpoint o OpenOffice, que després queden emmagatzemades en format Flash per ser visualitzades online.

• PODCASTS: Un podcast és un arxiu d’àudio (música, veu o ambdues coses),normalment un mp3, que es distribueix automàticament mitjançant RSS, i es pot descarregar d’Internet i gravar a un ordinador o reproductor MP3.

• YOUTUBE: Permet emmagatzemar i fer difusió de vídeos per la xarxa.

• EMMAGATZEMAMENT ONLINE: Existeixen serveis d’emmagatzemament online i per compartir arxius a la web. Alguns d’aquests serveis són: megaupload, rapidshare i orbitfiles.

• GOOGLE DOCS I FULLS DE CÀLCUL: Programa gratuït e processament de textos i fulls de càlcul basat en la web en la que podrem crear documents o pujar-los des del nostre ordinador mitjançant un formulari web o per e-mail per treballar amb ells online.

• GOOGLE MAPS I GOOGLE EARTH: Google Maps és un servidor d’aplicacions de mapes en web. Ofereix imatges de mapes i fotografies de satèl•lit del món sencer amb diferents nivells d’ampliació.

• BLOGS: El blog consisteix en la publicació d’una sèrie d’articles classificats per dates.

• PICASA: Picasa és una aplicació de Google que serveix per gestionar fàcilment les nostres fotografies i imatges. A més, ens permet editar les fotos amb un grapat de millores bàsiques i múltiples efectes d'il•luminació i color. A més, des de la seva versió 3 ens permet crear i editar pel•lícules de vídeo fàcilment amb les nostres fotografies, vídeos i música (.MP3 i .WMA).


Per últim, hem parlat sobre els mapes conceptuals, que són una tècnica de representar uns conceptes i de visualitzar les relacions jeràrquiques que entre ells s’estableixen. Es podria dir, per tant, que les activitats en que es demana realitzar un mapa conceptual són una variant dels models d’activitats d’aprenentatge en que s’usa la relació.
Per a l’elaboració de mapes conceptuals es poden utilitzar diferents eines, com és el cas de programes de dibuix vectorial com el Draw de l’OpenOffice o usant programes especialment pensats per a aquest ús com el Cmap Tools, una eina molt potent, de lliure accés i que s’ha d’instal•lar a l’ordinador.

Imatge d’un mapa conceptual sobre atletisme:




No hay comentarios:

Publicar un comentario